Leptocephalus

Een leptocephalus (betekent “slank hoofd”) is de platte en transparante larve van de paling , zeeaal en andere leden van de Superorder Elopomorpha . Deze vissen met een leptocephalus-larvestadium omvatten de meest bekende palingen zoals de conger , murene en tuinaal , en de zoetwateraal van de familie Anguillidae , plus meer dan 10 andere families van minder bekende soorten zeeaal. Dit zijn allemaal echte palingen van de orde Anguilliformes . De vissen van de andere vier traditionele orden van elopomorfe vissen die dit type larve hebben, zijn meer divers in hun lichaamsvormen en omvatten detarpon , bonefish , stekelaal en pelikaanaal .

Leptocephali (meer dan één leptocephalus) hebben allemaal zijdelings samengedrukte lichamen die transparante geleiachtige substanties bevatten aan de binnenkant van het lichaam en een dunne spierlaag aan de buitenkant. Hun lichaamsorganen zijn klein en deze combinatie van kenmerken zorgt ervoor dat ze heel transparant zijn als ze leven. Ze missen ook rode bloedcellen totdat ze beginnen te metamorfoseren in het stadium van de juveniele glasaal waarin ze op paling beginnen te lijken.

Leptocephali verschillen van de meeste vislarven omdat ze veel groter worden (ongeveer 60-300 mm en soms groter) en lange larvale perioden hebben van ongeveer 3 maanden tot meer dan een jaar. Ze bewegen met typische anguilliforme zwembewegingen en kunnen zowel vooruit als achteruit zwemmen. Hun voedselbron was moeilijk te bepalen omdat er nooit zoöplankton, het typische voedsel van vislarven, in hun ingewanden is gezien. Onlangs werd echter ontdekt dat ze zich lijken te voeden met kleine deeltjes die vrij in de oceaan drijven, die vaak zeesneeuw worden genoemd. Leptocephalus-larven leven ‘s nachts voornamelijk in de bovenste 100 meter van de oceaan en overdag vaak wat dieper. Leptocephali zijn wereldwijd aanwezig in de oceaan van gematigde tot tropische breedtegraden, waar volwassen palingen en hun naaste verwanten leven.

Dit specifieke type vislarve wordt slecht begrepen, deels omdat ze erg kwetsbaar zijn en deeltjesvormig materiaal eten in plaats van zoöplankton, en dankzij hun goede zwemvermogen kunnen ze de meeste planktonnetten van standaardformaat die door mariene biologen worden gebruikt, vermijden. Een video-opname van een natuurlijk zwemmende leptocephalus die ‘s nachts voor het eiland Hawaï is gefilmd, toont een voorbeeld van hun zwemgedrag.

De laatste jaren is er echter enige vooruitgang geboekt om de leptocephali van de Japanse paling in het laboratorium te kweken. Het doel van die inspanning is om glasaal te produceren door middel van kunstmatige paai en larvale kweek, die voor aquacultuur kan worden gebruikt om unagi voor voedsel te produceren. Unagi is een populair voedsel in Japan en Oost-Azië.

Leptocephali zelf worden zelden als voedsel gebruikt, behalve in sommige delen van Japan. De leptocephali van de gewone Japanse conger, Conger myriaster , worden Noresore ·のれそれin de prefectuur Kochi , Japan genoemd , en worden vaak ongekookt op tafel geserveerd en worden gegeten na onderdompeling in gemengde Tosazu- azijn . Het is een specialiteit van het voorjaar.

 

Bron: wikipedia